Schabowe z szynką i serem pleśniowym podane z puree ziemniaczanym
- Schab wieprzowy bez kości 400g
- Ser pleśniowy blue 200g
- Szynka wędzona 250g
- Sól/ pieprz do smaku
- Mąka do oprószenia
- Jajka i bułka do panierowania
- Ziemniaki 1kg
- Masło 100g
- Śmietana 50ml
- Szczypiorek 2 pęczki
- Surówka:
- Kapusta włoska ½ główki
- Ocet jabłkowy 150ml
- Cukier 2 łyżki
- Koperek 1 pęczek
- Marchew 1 szt
- Ogórek 1szt
Ze schabu kroimy kotlety o grubości 2cm, następnie rozklepujemy je na ok. 0,5cm, doprawiamy z obu stron solą oraz pieprzem. Na środek kotleta układamy pokruszony ser pleśniowy oraz pokrojoną w drobną kostkę szynkę, całość zawijamy niczym kopertę i mocno dociskamy. Tak przygotowane panierujemy w mące, jajku oraz bułce i smażymy na złoto a następnie dopiekamy w piekarniku przez kilka minut. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, następnie przeciskamy przez praskę i ponownie umieszczamy w garnku na ogniu dodając masło i śmietanę. Doprawiamy ponownie do smaku i cały czas mieszając na koniec dorzucamy drobno posiekany szczypiorek i odstawiamy pod przykryciem.
Kapustę cienko szatkujemy, przekładamy do miski. W rondelku zagatowujemy ocet do którego dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Gorący ocet z cukrem dodajemy do posiekanej kapusty, mieszamy, dociskami dłońmi i przykrywamy folią na kilka minut, marchew trzemy na tarce o drobnych oczkach, ogórki kroimy w cienkie plastry bez gniazd nasiennych, dodajemy do kapusty z octem i kolejny raz mieszamy, przykrywamy na kilka minut a następnie osączamy na sitku, dodajemy olej i mieszamy.
Gotowe kotlety podajemy z puree szczypiorkowym i słodko kwaśną surówką z kapusty.
Pieczone szaszłyki z polędwiczek z szynką wędzoną i warzywami
- Polędwiczka wieprzowa 3szt
- Szynka wieprzowa wędzona 200g
- Cukinia 2szt
- Papryka czerwona 2szt
- Czerwona cebula 2szt
- Oliwa do marynowania
- Sól/ pieprz do smaku
- Ocet balsamiczny 50ml
- Oregano suszone 2 łyżki
- Bataty 3szt
- Sól morska 1 łyżka
- Tymianek Świerzy kilka gałązek
- Pieprz młotkowany 1 łyżka
Sos:
- Jogurt bałkański 0,5l
- Cytryna ½szt
- Koperek 2 pęczki
- Czosnek 2 ząbki
- Wykałaczki szaszłykowe
Polędwiczki oczyszczamy i kroimy na kawałki o grubości ok. 4cm. Przekładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem oraz oliwą i pozostawiamy do zamarynowania.
Warzywa kroimy w plastry i marynujemy w oliwie, soli, pieprzu, occie balsamicznym oraz oregano i pozostawiamy na kilka minut. Szynkę kroimy w cienkie i jak najdłuższe plastry.
Tak przygotowane składniki nabijamy na wykałaczki. Zaczynając od cebuli, następnie polędwiczka, cukinia, złożona w harmonijkę szynka, papryka i ponownie cebula, polędwiczka, cukinia szynka i papryka itd. Do wypełnienia patyczka.
Gotowe szaszłyki smażymy na patelni a następnie dopiekamy w piekarniku.
Bataty obieramy, kroimy na wzór frytek, umieszczamy w misce i doprawiamy oliwą, solą, pieprzem, Świerzym tymiankiem oraz solą morską i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni do zrumienienia.
Upieczone szaszłyki podajemy z pieczonymi batatami i sosem z jogurtu połączonego z podanymi przyprawami.
Ziemniaczana lasagne z karmelizowaną kiełbasą
- Ziemniaki 1kg
- Kiełbasa podsuszana 400g
- Cebula 1kg
- Majeranek suszony 1 łyżeczka
- Sól/ pieprz do smaku
- Ser żółty tarty 200g
- Masło do smażenia
- Masło do smarowania formy
- Bułka do wysypania formy
Beszamel:
- Masło 4 łyżki
- Mąka 4 łyżki mleko 3 szklanki
- Gałka muszkatołowa 3 szczypty
- Otarty Świerzy tymianek – kilka gałązek
- Sól/ pieprz do smaku
- Tymianek Świeży kilka gałązek
- Czosnek 4 ząbki
Ziemniaki i kiełbasę kroimy w bardzo cienkie plastry a cebulę w piórka. Ziemniaki smażymy na maślę przez kilka minut cały czas potrząsając patelnią, kiełbasę smażymy na suchej patelni do zrumienienia, cebulę dusimy na maślę dodając czosnek i majeranek aż się skarmelizuje i zmięknie.
W garnku roztapiamy masło, dodajemy do niego mąkę i smażymy razem kilka minut, następnie stopniowo dodajemy mleko i energicznie mieszamy tak aby nie powstały grudki. Gdy masa jest gładka dodajemy zioła i przyprawy, gdy osiągniemy gęstą konsystencję odstawiamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Na spodzie smarujemy warstwę beszamelu, układamy ziemniaki, następnie odrobinę sosu, ser, smażona kiełbasa i duszona cebula. Czynność powtarzamy aż do wyczerpania składników kończąc warstwą beszamelu tak aby przykryła całą zapiekankę.
Tak przygotowaną pieczemy pod przykryciem w 160 stopniach przez 1h. po tym czasie naczynie odkrywamy, posypujemy pozostałym serem i zapiekamy ponownie przez 15min zwiększając temperaturę do 200 stopni i podajemy.